30 Nisan 2014 Çarşamba

REGAİB KANDİLİ

                                           
REGAİB KANDİLİNİN VAKTİ

 Receb ayının ilk Cuma gecesidir, yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece. Bununla beraber: “Mübarek gecelerin hepsinin vakti mevzuunda şüphe var (dır. Yani vakti tam olarak tayinde bazen bir-iki günlük de olsa ihtilaf sözkonusudur.). Sadece Reğâib Gecesi bundan müstesnadır. Zira Reğâib, Receb Ayı’nın ilk perşembesidir (yani ilk Cuma gecesidir.).” İlk Cuma, Receb’in 1’ine rastlar ise, bu takdirde Reğâib Kandili Cemaziyelahir’in son günü perşembe akşamı (yatsı sonrası) olmuş gibi olur. Bu durum ise katiyen Reğâibin Receb ayı içerisinde olması gerektiği gerçeğini ıskalatmaz, o gerçeğe münafi değildir, şöyle ki: Receb’in 1’i Cuma olması durumunda, Perşembe günü yatsı namazını müteakib başlayan zaman dilimi de Cumaya ait olmaktadır, yani Receb ayına.




Malumdur ki tarihî İslam geleneğimizde bir gün üçe ayrılır; gece, gündüz ve akşam. Cuma gününün gecesi, Perşembe yatsı sonrası başlar, Cuma sabahına kadar sürer; sonra güneşle birlikte gündüzü başlar; güneşin batımı ile de akşamı başlayıp yatsıda son bulur; yatsı sonrası ise Cumartesinin gecesi başlar. Neticede her hal ü kârda Reğâib Receb ayının ilk Cuma gecesi olmaya ve kalmaya devam etmektedir; ortada  bizim bilebildiğimiz ve bulabildiğimiz- herhangi bir şüphe bulunmamaktadır.

REGAİB GECESİNİN FAZİLETLERİ:

Peygamberimiz’in mevlid-i şerif olan kutlu doğumuyla yeryüzü nasıl küfür ve cehaletin karanlıklarından kurtulup büyük bir mutluluğa boğulduysa, onun dünyayı teşriflerinin ilk basamağı sayılabilecek bu Reğâib gecesini de bütün kainat alkışlamış, coşkun bir sevinçle ayakta karşılamıştır. Üç ayların ilki olan Receb-i şerif girdiğinde “Allahım, hakkımızda Receb ve Şa’ban ayını mübarek kıl, bizleri Ramazan ayına ulaştır.”[26] diye dua eden Allah Rasûlü’nün bu hadis-i şeriflerinden istinbat edilen yoruma göre: Receb ayının, hassaten mânen çok bereketli olan bu Reğâib gecesinin bir özelliği de mübarek Ramazan ayının ilk habercisi olmasıdır. Reğâib gecesi böyle dua etmek bir sünnet-i nebeviyeyi, bir peygamber münacaatını taklit ve takip olacaktır.



ALLAH'IM!

Elimizden tut, dostlarının yüzüne baktığın gibi bize de rahmetinle teveccühte bulun..

İç dünyamızı varlığının ziyasıyla nurlandır ve bizi sensizliğin zulmetlerinden, zindanlarından halâs eyle; halâs eyle ve eşiğine baş koymuş kapının şu sadık kullarını yalnız bırakma.

Senden kalblerimize ışık, iradelerimize güç, düşüncelerimize istikamet, niyetlerimize de ihlas istiyoruz. Bizleri iç dünyamızla yeniden inşa ederek ruhlarımıza ahsen-i takvîm sırrını duyur ya Rabbi!
http://yasam.bugun.com.tr/
Fotoğraf: “ Bugün duâlarımızın kuş misali uçup
Allah'a ulaşması dileğiyle. . ”

Hayırlı Kandiller

12 yorum:

  1. Bende geldim :)
    Regaip kandiliniz mübârek olsun.
    Duaların kabul olsun
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin :) amin hayırlı kandiller.
      sağlıcakla kal..

      Sil
  2. Amiiin.hayırlı kandiller dilerim. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Fatma regaip kandilin mübarek olsun sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltemcim teşekkür ediyorum.Mutlulukla kal..

      Sil
  4. CANIM :)HAYIRLARA VESİLE OLSUN İNŞALLAH KANDİLİMİZ...DUALRIMLA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ablacığım.Nice kandillere inşallah.Dualarda buluşmak dileklerimle.

      Sil
  5. hayırlı kandiller selam ve dua ile.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neslihan teşekkür ederim.Hepimize hayır duaları olsun.Sevgilerimle

      Sil
  6. Fatmacığım Regaip Kandili ile ilgili paylaşımların için teşekkürler. Bu mübarek gecede yapmış olduğun dualar kabul olur inşallah. Sağlıcakla kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.Hepimizin duaları kabul olsun inşallah..Nice kandillere olsun...

      Sil